Halba kurangkan gula dalam darah (kencing manis)

Halba, yang mempunyai potensi anti-daibetik setaraf kulit kayu manis, adalah salah satu rempah bernilai untuk mengawal metabolisma gula dan oleh itu menghalang dan merawat kencing manis diabetes type II.

Halba mengurangkan rintangan insulin peringkat sel dan mengawal homeostasis glukosa darah. Halba telah dikaji yang hasilnya menunjukkan menurunkan paras gula darah sebanyak 46% pada pesakit kencing manis.
Mekanisma yang belaku ialah:
1- melambatkan proses penyerapan karbohidrat
2- melambatkan pengangkutan glukosa
3- melambatkan perut terasa kosong

Halba meningkatkan bilangan receptor untuk insulin dalam sel darah merah dan juga menggalakkan tisu sekitarnya menggunakan glukosa.

Selain itu halba juga meningkatkan paras antioksiden dan mengurangkan pemusnahan oksidasi lipid yang berkaitan diabetes.

Biji halba juga tinggi fiber dan mengimbangi serta melambatkan penyerapan gula dalam intestin. Fiber mukilagin ini juga mengurangkan penyerapan lemak dan kolesterol dalam intestin dan oleh itu memberi kawalan terhadap penyakit jantung dan obesiti/kegemukan.

Cara pengambilan ialah dengan membuat teh halba, satu sudu teh dalam satu tehkoh (sederhana) dengan air panas.

Halba juga boleh digunakan sebagai rempah masakan.  Halba biasanya ditaburkan d iatas bersama nasi lemak.

This entry was posted in kencing manis, penawaralami, penyakit kronik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s