Kurap (Ringworm) (Tinea)

Kurap adalah jangkitan  kulat yang merebak di permukaan kulit.  Kulat ini merebak mengembang berbentuk bulat.  Apabila seseorang dijangkiti kulat ini, ia akan membesar dan kulit rasa tersangat gatal.


Kurap boleh dihinggapi oleh semua orang tidak kira umur, walau bagaimanapun ia lebih mudah dijangkiti oleh kanak-kanak.  Kulat kurap mudah dijangkiti dari wseoang ke orng lain melalui sentuhan, perkongsian sikat, tuala , pakaian dan peralatan peribadi yang lain. Binatang pliharaan seperti kucing juga boleh menjangkit kurap.

Penawar Kurap

Ada pelbagai herba dan buah-buahan yang mempunyai sifat anti-kulat boleh digunakan sebagai penawar.  Antaranya ialah buah betik muda, kunyit, minyak kelapa dara dan minyak habatus sauda.

Cara mengguna bahan-bahan tersebut:
How to apply :
(1) sapukan air kunyit yang diperah dari kunyit hidup ke kawasan berjangkitan
(2)minyak kelapa dara di campurkan dengan minyak habatus sauda dengan campuran 4:1, kemudian disapukan pada kulit yang dijangkiti.
Anda perlu sapukan dua kali sehari selama dua minggu.  Jangka masa yang panjang ini ialah kerana dikhuatiri kulat masih berada di pakaian, almari atau sikat anda.

Saya lebih suka menggunakan minyak kelapa dara dan habatus sauda, kerana kunyit akan meninggalkan kesan warna kuning pada pakaian dan cadar serta bantal.

This entry was posted in parasites, penawaralami. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s